Nem guide til hvordan du vasker din dunjakke

Du vasker din dunjakke i vaskemaskinen på 40° – og gerne på skåneprogram, som betyder et program med mere vand og færre tromlebevægelser – feks et uldprogram.
Er jakken på jakken meget beskidt, skal kanterne lige renses først.
Det kan være en fordel at bruge en stor maskine med plads til 5-6 kilo tøj, da der skal være god plads i maskinen, men selvfølgelig kan du sagtens bare bruge den du har.
Brug et vaskemiddel beregnet til dun, uld eller silke, da det vigtigste er at det er et vaskemiddel uden enzymer, og det er disse vaskemidler.
Man må altså IKKE vaske dunprodukter med almindeligt vaskemiddel da dette indeholder enzymer som vil affedte dunene og nedsætte isoleringsevnen.
Brug ALDRIG skyllemiddel, da dunene så vil klaske sammen – skyllemidlet lægger sig nemlig som en hinde rundt om dunene så de ikke kan blive ordentligt ‘floffy’ når jakken senere skal tørretumbles.
Er der pelskant på jakken, så husk at fjerne den først, da pels og vaskemaskine ikke er den bedste kombi.
Hvis du også vil have at din jakke skal være vandafvisende, kan du straks efter vasken her køre maskinen en gang til – uden sæbe men i stedet med Nikwax Downproof, som er et Wash-in imprægnering til dunbeklædning og -soveposer som kan købes i mange outdoor butikker.

Straks efter vask tørretumbles jakken.

Du skal bruge:
1 Uld, silke eller dunvaskemiddel
1 Nikwax Downproof (evt)

Dette indlæg blev udgivet i Husmor og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

22 kommentarer til Nem guide til hvordan du vasker din dunjakke

 1. Rikke skriver:

  Jeg er kommet til at vaske min dunjakke med almindeligt vaskemiddel – øv øv 🙁 Der er vel ikke noget, man kan gøre for at rette op på den skade, som man må formode, at fjerene har taget?

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Rikke
   Jeg tror ikke der er sket uoprettelig skade af at du har vasket den en enkelt gang med almindeligt vaskemiddel – fjerene er blevet en smule affedtede, og dermed evt mistet en lille smule af deres isoleringsevne – men næste gang du vasker så bare brug et vaskemiddel uden enzymer, og husk ingen skyllemiddel.
   Held og lykke med jakken, den skal nok blive helt fin.

 2. Mette skriver:

  Og jeg kom så til, at bruge skyllemiddel……. Noget jeg kan gøre???

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Mette
   Det ved jeg faktisk ikke men det nærliggende ville være at vaske den en gang til, og så håbe at noget af skyllemidlet blev ‘skyllet’ ud igen.
   Vi krydser fingre.

 3. Karina skriver:

  Kan jeg tørre jakken i tørretumbler, selvom symbolet i vaskemærket viser, at jeg ikke må?
  Vh Karina

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Karina
   Hmmmm det tør jeg ikke rigtigt svare på, men dun kan altid tåle at blive tumblet – men om det materiale jakken er lavet af kan tåle det, ved jeg ikke.
   Jeg har dog både vasket og tumblet min egen selv om der stod at den skulle renses osv, men om din kan tåle det ved jeg ikke.
   Held og lykke med projektet

 4. mads skriver:

  øv! Tak for de gode råd nu er min lækre dynjakke helt klasket sammen på trods af at jeg fulgte denne beskrivelse!

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Mads, det er jeg ked af at høre!
   Har du tumblet den som jeg beskriver i en anden video ? det er nemlig der man gerne skulle undgå at den klasker sammen.
   Ellers gør den våd igen og så ind i tumbleren med den, sammen med to tennisbolde – den skal køre længe – til jakken er HELT knastør.

 5. Sookie skriver:

  Jeg har fået en dum olieplet på ærmet af min lyse jakke. Jeg forsøgte at gnide den let i lys sulfo og vente lidt inden jeg vaskede den, men den er der stadig ?
  Nogen ide til hvordan jeg får den væk?

  • Handy Husmor skriver:

   Det er også altid det råd jeg har fået 🙂
   Jeg har googlet lidt og der står: Pletten behandles med lidt ufarvet opvaskemiddel.
   Lad det virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisningen. Er der stadig en skjold, dup da med en blanding af salmiakspiritus og vand (i forholdet 1 spsk. salmiakspiritus til 1 liter vand).
   Men du skal nok starte med at lade sulfoen sidde længere end du har gjort.
   Krydser fingre for at du får pletten væk, det er så ærgeligt.

 6. Klosmajor skriver:

  Jeg er kommet til at vaske min kærestes vinterjakke med kaninpels. Kan det redes?

  • Handy Husmor skriver:

   Hejsa – det kommer an på hvordan den stakkels kaninpels har det nu ? Men hvis det ser ødelagt ud, så tror jeg faktisk ikke det kan reddes. Normalt er pelsfoer i eksempeltvis hætter, aftageligt – dvs man tager det af inden jakken smides i vaskemaskinen. Pels skal egentlig renses på renseri, men jeg plejer at tørre det af med en opvredet klud (bare lunkent vand), og så tør MED hårene – dvs ikke noget med køre rundt i cirkler mm.
   Held og lykke.

 7. Albert skriver:

  Kan du smide et link til hvordan at man tumpler en dynjakke?

 8. Britta skriver:

  Hvordan frisker man kunstpelskraven på jakken om, når den er “klasket” sammen??

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Britta
   Det har jeg faktisk ingen idé om – men hvis det var mig der havde en jakke jeg var glad for som havde en grim pelskant ville jeg udskifte pelskanten – altså simpelthen sy en anden på, og i samme moment kunne du jo vælge at sy rigtig pels på (eller få nogen til det).
   I de større byer som feks Kbh findes der butikker der gør den slags billigt – asiatiske eller arabiske.
   Held og lykke

 9. Christina Michou skriver:

  Hej, jeg kom desvære til at vaske min dunjakke med for meget sæbe. Jeg brugte neutral Color og ikke speciel sæbe til dun. Har tørret den med tennisbolde i 1,5 time men dun er klumpet sammen i forskellige steder… Kan den reddes ved at jeg tørrer yderligere i morgen eller skal den vaskes og gøres våd igen inden jeg tørretrumler
  jakken på ny?
  Mvh.
  Christina

 10. viveke wolfhagen skriver:

  Hvor er du skøn med dine gode råd….
  I stedet for det specielle vaskemiddel til imprægnering, kan man så ikke nøjes med at spraye med tekstil imprægnering?
  Hilsner Viveke

  • Handy Husmor skriver:

   Hej Viveke
   Jeg må indrømme at jeg ikke er helt klar over det, men det er min opfattelse at åndbare materialer i det hele taget helst skal have wash in imprægnerings produkter da spray ellers nemt kan tilstoppe porerne i det åndbare materiale, ligesom skyllemiddel gør det.
   Men tusind tak for rosen, det blev jeg glad for.

 11. Rikke skriver:

  Er godt råd til at få en kunst pelskrave til at se frisk og lækker ud igen er fx at efter vask at tørre den naturligt.. fx udendørs og så rede den med en børste ( jeg bruger den jeg har til vores katte ?) og så sprøjter jeg spray balsam på ( ungernes balsam) så er den blød frisk og “floffy” igen ??

Skriv en kommentar:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *