Lav en god gammeldags sovs

Når du skal lave en hjemmelavet gammeldags sovs, er det bedst at have lidt stegesky fra noget kød du har stegt på en pande eller haft i ovnen. Stegesky er det der ligger tilbage på panden / det ildfaste fad fra ovnen – når man har stegt sit kød.
Du kan lave sovsen af hvad det skal være feks and, steak eller flæskesteg.
Brug bare den pande du har stegt feks andebrystet på og spæd op med vand indtil en ønsket sovsemængde – et andebryst til ca 1 dl vand. Hvis du har kogt kartofler så brug kogevandet fra dem – det skulle efter sigende indeholde lidt vitaminer!
Det er klart at hvis du fortynder stegeskyen for meget så kommer sovsen til at smage mindre kraftigt.
Dernæst hælder du ca 1/2 dl piskefløde og en sjat rødvin i.
Så smager du til med salt og peber, og jævner sovsen med Maizena sovsejævner som skal hældes direkte i sovsen imens du rører rundt i den kogende sovs – du må prøve dig frem med lidt af gangen – du kan selvfølgelig også bruge en helt almindelig meljævning hvis du har styr på dét.
Tilsidst hælder du lidt kulør i sovsen så den bliver dejlig ‘gammeldags’ brun.

Tips: Hvis sovsen er til en steak er det også lækkert at stege nogle svampe med på panden, lige inden man hælder vand og fløde i – og hvis det er sovs til flæskesteg eller and i ovn man skal lave, er det en god idé at skumme lidt af fedtet fra (flyder altid ovenpå) før man hælder de andre ingredienser i – og i øvrigt spar helt rødvinen væk når det er sovs til flæskesteg.
Hvis du skal lave meget sovs og ikke har stegesky nok, kan du putte en suppeterning i – men husk på de er meget salte så vent med at smage til med salt til efter suppeterningen er kommet i.

Se også hvordan du laver en nem juleand og næsten hjemmelavet rødkål.

Sovs til 1-2 personer

Ingredienser:
Stegesky fra stegning (ml. 1/4 og 1/2 dl)
1 dl vand – feks fra de kogte kartofler
1/2 dl piskefløde (eller mælk)
1 god sjat rødvin (ikke til flæskesteg)
Salt og peber
Kulør
Maizena sovsejævner (eller alm. meljævning)

Dette indlæg blev udgivet i Højtider, Mad og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *